Kne

Strukturer som ofte forårsaker smerter i og rundt knærne inkluderer menisk, muskelfester, leddbånd og leddflater.

Plager kan oppstå som følge av enkelte hendelser, uhell eller ved repetert belastning over tid. Hvilke krefter kneet utsettes for påvirkes også av hvordan man stabiliserer og beveger nærliggende ledd i f.eks. bekken, hofter og ankler. Svak eller dårlig koordinert stabiliseringsmuskulatur rundt disse leddene kan således bidra til økt biomekanisk stress i kneet, noe som på sikt kan lede til smerter. Derfor er det nyttig å undersøke bevegelsesapparatet som helhet, slik at eventuelle medvirkende årsaker til plagene avdekkes og kan adresseres.

Kiropraktorene ved Aktiv Kiropraktikk AS  vil ved behov kunne henvise til røntgen- eller MR-undersøkelse for å avdekke skadens natur og omfang.

Behandling for knesmerter kan bestå av rehabiliterende trening, mobilisering, manipulasjonsbehandling, bløtvevsbehandling og råd om tilpassing av fysisk aktivitet og daglige gjøremål. Dette har blant annet vist seg effektivt for symptomer fra kneslitasje og patellofemoralt smertesyndrom.

FREMRE KNESKJELLSMERTE

Forskning har vist at omtrent 50 % av uspesifikke knesmerter (smerter med ukjent årsak) kan skyldes Patellofemoralt smertesyndrom PFS dvs Fremre kneskjellssmerte.

PFS er vanligst i aldersgruppen 16–25 år og sees ofte i løpsidretter og sykling.

PFS kan skyldes flere faktorer, og for idrettsutøvere kan den ha sammenheng med overbelastning. PFS kan også være forårsaket av direkte traume mot kneskålen, for eksempel gjennom et fall, selv om dette er mye sjeldnere.

SYMPTOMER PFS

Det vanligste symptomet er diffuse smerter i og rundt kneskålen. Smerten fremprovoseres av å gå i trapper (spesielt nedover), sette seg på huk, sykle og sitte lenge med bøyd kne. PFS er derfor også kjent som «kinokne». Det er uvanlig at kneet låser seg eller «gir etter», slik det ofte kan være ved andre kneplager og -skader. Kneet kan ofte føles stivt, men fortsatt ha full bevegelighet. Det normalt og ufarlig at kneet lager litt lyder.

Diagnosen er ikke alltid like lett å stille fordi det er mange andre knediagnoser som har overlappende symtomer. En øvet kliniker derimot vil kunne skille diagnosen fra lidelser som meniskskader, leddbåndsskader og kneskjellsskader (Jumper’s Knee/ hopperkne).

JUMPERS KNEE HOPPERKNE

Jumpers knee er betegnelsen på knesmerter som er forårsaket av en irritasjon i senen om fester kneskjellet til leggen. Tilstanden har fått navnet fordi den vanligvis utløses av trening som innebærer mye hopping som f.eks. basketball, volleyball, håndball eller dansing. Behandling av jumpers knee setter fokus på avlastning, og lett uttøying i den første fasen i tillegg til manuell behandling for å tilrettelegge for best mulig funksjon. Årsaken er ikke kjent, men man mener at sentrale fiber i senen mellom kneskjellet og leggen kan bli avrevet ved mye hopping, disse riftene fører til irritasjon og en lokal betennelse når kroppen prøver å reparere dette. Arrvevet som da dannes er ikke like elastisk som den friske senen en gang var og dette kan føre til gjentakende plager. Nyere forskning tyder på at denne senen kommer i klem under kneskjellet.

Vanlige symptomer
 I mange tilfeller med jumpers knee, vil smertene starte etter et enkelt hopp eller en treningsøkt. Smerten lokaliseres til et punkt i senen mellom kneskjellet og leggbenet og kan senere spre seg ut til hele senen og øke i intensitet. Smertene kan også forverres av å sitte stille lenge med kneet bøyd eller ved å gå i trapper.

Din kiropraktor vil i første omgang undersøke deg nøye for at årsaken til dine knesmerter blir funnet. I noen tilfeller vil det være nødvendig at du få henvisning til røntgenundersøkelse eller MR. Etter at de spesifikke undersøkelsene og testene er utført, vil kiropraktoren gi deg en diagnose. Ved behandling av jumpers knee og andre knesmerter vil kiropraktoren bruke teknikker for å gjenopprette kneets og resten av kroppens optimale funksjoner for å redusere betennelse, smerte og øke din generelle helse og livskvalitet. Du vil motta riktig behandling som stort sett innebærer at din kiropraktor bruker sine hender for å oppnå normal funksjon i ledd, muskler, nervesystem og annet bløtvev.

Behandlingsteknikkene som benyttes er spesifikk kiropraktisk leddkorrigering og bevegelse av ledd, utøying av muskler, dry needling, kinesiotape og rehabilitering.

Hjemmeøvelser er en veldig viktig del i behandling av jumpers knee for at du på lang sikt ikke skal være plaget med knesmerter.

Start typing and press Enter to search